Geplaatst op

Luchtontvochtigers, wat doen ze precies en waar dien je op te letten?

luchtontvochtigers

Luchtontvochtigers zorgen ervoor dat overtollig vocht aan de lucht wordt ontrokken. Waarom is dit nu zo belangrijk? Nou, bij een te hoge luchtvochtigheid in huis kunnen er allerlei problemen ontstaan. Een te vochtige lucht in huis kan resulteren in schimmelvorming, de aanwezigheid van mijten en zilvervisjes, rottend hout, houtwerk dat uitzet, stucwerk dat loslaat, een muffe lucht in huis, enzovoorts. Schimmels kunnen op hun beurt weer gezondheidsklachten opleveren. Alle reden dus om vochtproblemen in huis aan te pakken. De beste aanpak is het gebruik van een luchtontvochtiger. Maar hoe werkt een luchtontvochtiger? En op welke eigenschappen moet je letten bij het bekijken en vergelijken van luchtontvochtigers? Je leest het hieronder.

Hoe gaan luchtontvochtigers te werk?

Door gebruik te maken van een luchtontvochtiger ben je in staat de luchtvochtigheid in huis op peil te krijgen en te houden. Luchtontvochtigers kunnen zomaar eens tientallen liters per dag aan vocht uit je woning doen verwijderen en ervoor zorgen dat de relatieve luchtvochtigheid stabiel tussen de 40% en 60% blijft.

Een luchtontvochtiger zorgt er voor dat de vochtige lucht langs een koud element gevoerd wordt. Hierdoor koelt de vochtige lucht snel af en condenseert de lucht op het koude element, vervolgens wordt het vocht opgevangen in een reservoir. De ontvochtigde lucht wordt op kamertemperatuur gebracht en vervolgens weer terug de kamer in geblazen.

Hoe vaak je het reservoir dient te legen hangt af van de inhoud van het reservoir en hoe vochtig het klimaat in huis daadwerkelijk is. Er zijn luchtonvochtigers op de markt die voorzien zijn van een filter. Het filter haalt vuil en stof uit de lucht en zorgt er dus ook voor dat de lucht gereinigd wordt. Zo zijn er tal van functies en eigenschappen die belangrijk zijn bij het maken van de juiste keuze.

Luchtontvochtigers zorgen ervoor dat klamheid, muffe lucht, schimmels en andere problemen binnen de kortste keren zullen verdwijnen.

De eigenschappen van luchtontvochtigers

Er zijn diverse soorten luchtontvochtigers op de markt met allemaal hun eigen kenmerken. Als je overweegt een luchtonvochtiger aan te schaffen dan is het handig om kennis te nemen van deze kenmerken en dit mee te nemen bij het bekijken en vergelijken van de diverse luchtontvochtigers.

De ruimte waarin je de luchtonvochtiger gaat gebruiken

Over het algemeen worden luchtontvochtigers ingedeeld op basis van hoeveel kubieke meter ze maximaal kunnen ontvochtigen. Meestal gaan we uit van twee groepen: luchtontvochtigers die tot 100 kubieke meter kunnen ontvochtigen en luchtontvochtigers die ruimtes van 100 kubieke meter of meer kunnen ontvochtigen. Bij het maken van je keuze moet je dus rekening houden met de grote van de ruimte waar je het apparaat gaat gebruiken.

Het is dus belangrijk een luchtontvochtiger aan te schaffen die geschikt is voor het aantal vierkante meters in de ruimte waar je de lucht wilt ontvochtigen. Als je een toestel aanschaft die geschikt is voor 30 vierkante met en de desbetreffende ruimte is 45 vierkante meter, dan zal het veel langer duren en veel meer stroom kosten dan wanneer je een luchtonvochtiger zou gebruiken die wel geschikt is voor deze oppervlakte. Gezien de tegenvallende resultaten is het veel praktischer om een luchtonvochtiger aan te schaffen die het aantal vierkante meters in de ruimte wel aankan.

De snelheid van het ontvochtigen

We dienen ook rekening te houden met de snelheid waarmee een luchtonvochtiger de lucht ontvochtigt. Ofwel hoeveel vocht haalt de luchtonvochtiger per uur uit de lucht. In een vochtige ruimte als een kelder of badkamer is het verstandig om te kiezen voor een luchtontvochtiger met een hoge snelheid en een reservoir wat voldoende groot is, zodat je niet te vaak het reservoir hoeft te legen.

Een gemiddelde luchtonvochtiger zal zo’n 10 liter vocht in 24 uur aan de lucht onttrekken. Deze apparaten zijn veelal geschikt voor ruimtes als de keuken of slaapkamer. Wil je een vochtige ruimte als een kelder aanpakken, dan kun je beter uit de voeten met een toestel dat 30 liter vocht in 24 uur aan de lucht kan onttrekken. Een luchtontvochtiger met een grotere capaciteit zal uiteraard duurder zijn dan een luchtontvochtiger met een lagere capaciteit.

Luchtontvochtigers met ingebouwde hygrometer

Sommige luchtontvochtigers beschikken over een ingebouwde hygrometer. Met een hygrometer meet je de luchtvochtigheid. Zo ben je altijd op de hoogte van hoe vochtig de ruimte is en kun je tevens instellen hoe vochtig je een bepaalde ruimte wilt hebben. Op deze manier is het eenvoudig om de luchtigvochtigheid op peil te krijgen en te houden. De ideale luchtvochtigheid ligt tussen de 40% en de 60%. Is de juiste luchtvochtigheid bereikt, dan zal de luchtontvochtiger automatisch uitschakelen danwel op standby gaan. Het apparaat zal weer inschakelen wanneer er te veel vocht in de ruimte gemeten wordt.

Luchtonvochtigers die gelijktijdig de lucht reinigen

Er zijn ook luchtonvochtigers in omloop die naast het ontvochtigen van de lucht ook de lucht reinigen. Deze luchtontvochtigers hebben een filter. Schimmels, bacteriën, allergenen en rook zullen uit de lucht gefilterd worden. Naast een drogere lucht zorgt een dergelijke luchtonvochtiger dus ook voor een schonere lucht. Mocht je luchtwegklachten hebben of allergieklachten ervaren dan is een luchtonvochtiger met ingebouwde luchtreiniger de ideale uitkomst. Het is handig als je makkelijk bij het luchtfilter kan. Deze zal af en toe schoongemaakt moeten worden en heel soms zelfs vervangen moeten worden.

Waterreservoir of permanente afvoer

Er zijn luchtontvochtigers die beschikken over een permanente afvoer. Veruit de meeste luchtonvochtigers beschikken echter over een waterreservoir. Vaak is het waterreservoir uitneembaar zodat je het kan legen of schoonmaken, wat zo nu en dan nodig is. Wanneer het waterreservoir vol is dan zal het apparaat of automatisch uitschakelen of dit aangeven via een waarschuwingslampje. Kies altijd voor een luchtontvochtiger met een waterreservoir dat voldoende groot is. Niemand zit er op te wacht om veelvuldig het waterreservoir te moeten legen. Er zijn ook luchtontvochtigers die over een waterreservoir beschikken maar waar je ook een permanente waterafvoer op kan aansluiten.

Overige eigenschappen van een luchtonvochtiger

De meeste luchtonvochtigers zijn voorzien van wieltjes zodat het apparaat binnenshuis makkelijk te verplaatsen is. Dit komt de mobiliteit ten goede. Luchtonvochtigers kunnen best zwaar zijn, zeker als het waterreservoir vol is. In dat geval zijn wieltjes geen overbodige luxe.

Qua geluidsniveau zullen de diverse luchtontvochtigers van elkaar afwijken. Staat de luchtontvochtiger in een ruimte waar jezelf aanwezig bent gedurende een langere tijd, kies dan voor een stillere variant en voorkom irritatie.

Ook qua stroomverbruik variëren de luchtonvochtigers. Een luchtontvochtiger met een grotere capaciteit zal minder zuinig zijn dan een kleinere. Houd echter het belang van een optimale luchtvochtigheid in je achterhoofd. Dit weegt zwaarder dan het stroomverbruik.

Conclusie

Door gebruik te maken van een luchtontvochtiger kunnen vochtproblemen voorkomen worden. Een te hoge luchtvochtigheid kan zowel schadelijk zijn voor de gezondheid als voor het interieur. Wanneer je een luchtontvochtiger wilt aanschaffen, kijk dan eerst naar de oppervlakte van de ruimte en of de luchtontvochtiger deze oppervlakte daadwerkelijk aankan. Kijk vervolgens naar hoe snel de luchtontvochtiger de lucht kan ontvochtigen. Dan is het belangrijk of je een luchtbevochtiger met waterreservoir wilt of één met permanente afvoer. Verder is het van belang te kijken naar het geluidsniveau en het stroomverbruik versus het belang van een goede luchtvochtigheid in huis. Pas hierna is het zaak te kijken naar de extra’s van een luchtontvochtiger, denk aan het gelijktijdig reinigen van de lucht, wieltjes onder het apparaat, een ingebouwde hygrometer, etc.