Geplaatst op

Het belang van een goede luchtvochtigheid in huis en hoe je dit bereikt!

luchtvochtigheid in huis

Veelal wordt er niet stilgestaan bij de luchtvochtigheid in huis. Men realiseert zich simpelweg niet hoe belangrijk het is een goede luchtvochtigheid in huis te hebben. Een luchtvochtigheid die niet goed is kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Tevens zal een slechte luchtvochtigheid mogelijk andere zaken in huis aantasten. Alle reden dus om er voor te zorgen dat de luchtvochtigheid de ideale waarde heeft. Maar wat is de ideale luchtvochtigheid en hoe meten we deze? Wat als de luchtvochtigheid te laag of juist te hoog is? En hoe kunnen we de luchtvochtigheid beïnvloeden? Je leest het hieronder!

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in procenten, we spreken daarom ook wel van de relatieve luchtvochtigheid. Het geeft de verhouding aan tussen de in de lucht aanwezige waterdamp ten opzichte van de maximaal opneembare waterdamp. De hoogte van de luchtvochtigheid hangt af van de temperatuur. In warmere lucht kan namelijk meer vocht opgenomen worden dan in koude lucht. Dat is de reden dat we in de zomer te maken hebben met een hoge luchtvochtigheid en in de winter met een drogere lucht.

De ideale luchtvochtigheid is een niet te droge lucht maar ook niet een te vochtige lucht, de ideale luchtvochtigheid ligt dan ook tussen de 40 en de 60 procent.

Hoe meten we de luchtvochtigheid?

De luchtvochtigheid meten we met behulp een Hygrometer. Hygro is het Griekse woord voor “vocht”. Er zijn zowel analoge als digitale hygrometers op de markt. Bij de digitale variant worden de veranderingen in de luchtvochtigheid elektronisch gemeten middels een sensor.

Voor in huis is een digitale hygrometer het meest praktisch. Het meetinstrument is compact en qua design ook erg aantrekkelijk. Naast de luchtvochtigheid geeft de hygrometer ook de temperatuur weer.

De luchtvochtigheid is te hoog

Er zijn meerdere factoren die kunnen zorgen voor een te hoge luchtvochtigheid in huis. Dit kan enerzijds liggen aan het menselijk handelen, denk aan het onvoldoende ventileren van het huis, de mate waarin we stoken en in hoeverre het huis goed geïsoleerd is. Anderzijds kan de hoge luchtvochtigheid een meer geografische oorzaak hebben. Hierbij moet je denken aan het type grond waarop het huis staat, het grondwaterpeil en de ligging van de woning.

Op de plekken in huis waar ventileren moeilijker is ontstaan vaak de problemen met vocht. Denk aan de kelder, de badkamer en de kamer waar je je was droogt.

Welke klachten ontstaan er bij een te hoge luchtvochtigheid?

Zoals eerder aangegeven kan een te hoge luchtvochtigheid zowel schade aanrichten aan de gezondheid als aan andere zaken in huis.

Een te hoge luchtvochtigheid kan zorgen voor schimmel- en condensvorming in huis. Rottend hout, schimmelplekken, behang en stucwerk dat loslaat zijn een gevolg van een te vochtige lucht. Het houtwerk in huis zet uit met als gevolg klemmende deuren en bolstaande vloeren. Iets waar niemand op zit te wachten en ook nog eens flink in de papieren kan gaan lopen als één en ander hersteld moet worden.

Vaak is het in een vochtig huis benauwd en vaak hangt er een muffe lucht. Door de hoge luchtvochtigheid zitten er meer schimmels in de lucht die wij inademen. Mensen met luchtwegklachten en/of allergieklachten kunnen hierdoor extra benauwd raken. Deze groep mensen zijn dan ook extra gebaat bij de aanschaf van een luchtontvochtiger.

De luchtvochtigheid in huis verlagen

Het is dus zaak om gezondheidsklachten en schade aan de inboedel als gevolg van een te hoge luchtvochtigheid te voorkomen danwel tegen te gaan. De eenvoudigste manier om een te hoge luchtvochtigheid aan te pakken is door gebruik te maken van een luchtontvochtiger. Luchtontvochtigers kunnen zomaar eens tientallen liters per dag aan vocht uit je woning doen verwijderen en ervoor zorgen dat de relatieve luchtvochtigheid stabiel tussen de 40% en 60% blijft.

De luchtontvochtiger zorgt er voor dat de vochtige lucht langs een koud element gevoerd wordt. Hierdoor koelt de vochtige lucht snel af en condenseert de lucht op het koude element, vervolgens wordt het vocht opgevangen in een reservoir. De ontvochtigde lucht wordt op kamertemperatuur gebracht en vervolgens weer terug de kamer in geblazen.

Andere opties zijn bijvoorbeeld goed ventileren, de was buiten laten drogen en het aanschaffen van een airco.

De luchtvochtigheid is te laag

Bij een lage luchtvochtigheid spreken we ook wel van een droge lucht. Een mogelijke oorzaak van een (te) droge lucht is bijvoorbeeld het aanzetten van de verwarming in de winter. Ook het gebruik van een airconditioning kan er voor zorgen dat de luchtvochtigheid te laag wordt en daarmee zorgt voor een te droge lucht. Zoals eerder aangegeven kan koude lucht minder vocht opnemen dan warme lucht.

Welke klachten ontstaan er bij een te lage luchtvochtigheid?

Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Wat droge lucht doet is het onttrekken van water uit de huid- en haarcellen. Het lichaam verliest bij een lage luchtvochtigheid dus vocht, doordat het zweet op de huid sneller verdampt. Onze longen kunnen op hun beurt minder zuurstof opnemen uit de lucht die we inademen. Dit heeft als gevolg dat allergische reacties en astma kunnen worden versterkt. Buiten dat zullen virussen zich sneller verspreiden bij een droge lucht. In tijden van Corona is dit absoluut niet wenselijk. Net als bij een te hoge luchtvochtigheid kan ook het hout in huis gaan werken, denk aan je houten vloer of meubilair.

De luchtvochtigheid in huis verhogen

Om te zorgen voor een aangenaam klimaat in huis, een betere ademhaling, een goede nachtrust, een vitalere huid, lippen en haar is het belangrijk, met name in de koude wintermaanden, de luchtvochtigheid op peil te houden in de ruimtes waar je veel tijd doorbrengt. Denk hierbij aan de woonkamer waar de verwarming veel aan staat, de slaapkamer waar je nogal wat uurtjes doorbrengt, maar ook de kinder- en babykamer zijn erg belangrijk. Kleine kinderen en baby’s zijn namelijk extra gevoelig voor een te droge lucht.

Omdat de buitenlucht in de winter kouder en droger kan zijn dan de lucht binnenshuis, is het openen van een raam vaak niet genoeg om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Veelal worden er hulpmiddelen gebruikt zoals een bakje water op de verwarming of de welbekende waterverdampers die we aan de verwarming hangen. Echter helpen ook deze hulpmiddelen niet genoeg om de ideale luchtvochtigheid in huis te bereiken van ongeveer 50%. Dé manier om een ideale luchtvochtigheid in huis te realiseren is het gebruik maken van een luchtbevochtiger.

Wil je snel een aangenaam klimaat creëren in huis? Geen klachten meer als prikkende ogen, gesprongen lippen, een droge huid en/of geïrriteerde luchtwegen? Geen (verdere) schade aan je houten vloer of meubilair? Overweeg dan zeker het aanschaffen van een luchtbevochtiger!

Hoe werkt een luchtbevochtiger?

We kennen meerdere technieken als het om luchtbevochtigers gaat: ultrasoon, stoom of koud water verdamping.

In de ultrasone luchtbevochtiger is een waterreservoir geplaatst. Trillingen, die niet hoor- of voelbaar zijn, zetten het water om in zeer fijne nevel. Een stille ventilator verspreidt de nevel vervolgens binnenshuis. Vaak hebben ultrasone luchtbevochtigers een ingebouwde hygrostaat om de actuele luchtvochtigheid te meten. Op deze manier kan de luchtvochtigheid op een stabiel niveau blijven.

Ook stoombevochtigers hebben een waterreservoir. Het water in het reservoir wordt gekookt waardoor er stoom ontstaat. De stoom zorgt voor een hogere luchtvochtigheid. Filters uit hygiëne-overweging zijn niet nodig bij deze techniek en maakt een stoombevochtiger onderhoudsarm. De hete waterdamp vormt wel een risico voor kinderen en huisdieren.

Koudwaterverdampers zuigen droge lucht aan. De koudwaterverdamper geleidt deze droge lucht langs diverse vochtige elementen binnenin het apparaat. De bevochtigde lucht wordt vervolgens weer vrijgegeven aan de ruimte.